ISO en LKvV overhandigen manifest Collegegeldvrij Besturen aan de Tweede Kamer

Vandaag overhandigen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) hun gezamenlijke manifest ‘Collegegeldvrij besturen’ aan de Tweede Kamer. Al een aantal jaar is het mogelijk dat studenten geen collegegeld hoeven te betalen als zij een bestuursfunctie vervullen bij een studie-, studentenvereniging of in de medezeggenschap, maar helaas wordt dit maar amper toegepast. Voorzitter van het ISO Mylou Miché: “Helaas zien we dat deze regeling in de praktijk nauwelijks wordt toegepast. Veel onderwijsinstellingen kiezen ervoor om studentenbestuurders collegegeld te laten betalen, terwijl zij zich vaak fulltime inzetten voor het studentenleven, de belangen van medestudenten en de instelling en daardoor geen college meer volgen. Met de steun van de Tweede Kamer willen we de onderwijsinstellingen oproepen dit voor alle studenten mogelijk te maken.”

Sinds 2016 is het voor onderwijsinstellingen mogelijk om collegegeldvrij besturen aan te bieden. Dit betekent dat studenten die geen onderwijs volgen naast hun werkzaamheden in de medezeggenschap of bij een studie-, studenten- of sportvereniging, geen collegegeld hoeven te betalen. Op deze manier kunnen studentbestuurders nog wel lenen en gebruik maken van het studentenreisproduct en gaat de vergoeding die ze krijgen voor hun werk niet op aan collegegeld. Uit een uitvraag van het ISO en de LKvV blijkt dat bij een groot aantal instellingen er niet gebruikt wordt gemaakt van deze regeling, met als gevolg dat studenten hier de dupe van zijn. Voorzitter LKvV Wouter Oldenhof: “Studentbestuurders geven veel terug aan de studentengemeenschap en de maatschappij. Deze inzet moet vanuit instellingen worden aangemoedigd.”

Het is hard nodig dat deze regeling structureel wordt ingezet. De financiële positie van studenten staat immers steeds verder onder druk. Bestuurlijk actief zijn is geen luxe, maar een investering in persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid en studentsucces. Uit eerder onderzoek van het ISO blijkt dat financiële zorgen voor veel studenten een belangrijke reden zijn om geen extracurriculaire activiteiten te doen. Daarnaast neemt de animo voor bestuursfuncties al jaren af, met als gevolg dat soms zelfs verenigingen moeten opheffen. Voorzitter van het ISO Mylou Miché: “We moeten het voor studenten aantrekkelijker en haalbaarder maken om zich in te zetten voor elkaar. Studentenbestuurders dragen bij aan een verbonden studentengemeenschap. Daar moet je in investeren, niet op uitsparen. Nu moeten studenten soms dit waardevolle werk laten staan omdat instellingen deze regeling niet toepassen. Met als gevolg dat bestuurswerk steeds vaker voor de ‘happy few’ wordt.” 

Daarom staan het ISO en de LKvV vandaag bij de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de toegevoegde waarde van studentbestuurders. De organisaties zijn ook in gesprek geweest met de Vereniging Hogescholen om te benadrukken dat een bestuursjaar veel teruggeeft aan de maatschappij. Voorzitter van de LKvV Wouter Oldenhof: “Studentbestuurders maken het mogelijk dat organisaties als studie- sport- en studentenverenigingen blijven voortbestaan. Zij dragen bij aan het welzijn, sociale veiligheid en de ontwikkeling van studenten. Daarom staan we vandaag in de Tweede Kamer om de minister en de onderwijsinstellingen te vragen werk te maken van collegegeldvrij besturen.”

 

Foto: Marleen Melisse

Laatste nieuws