Onderwijssector vreest onvoldoende compensatie voor btw-verhoging op schoolboeken

Het onderwijs maakt zich zorgen over de geplande btw-verhoging op schoolboeken en de compensatie die het kabinet biedt. Volgens de sector is de compensatie niet voldoende, vooral voor mbo-studenten, die met hogere kosten te maken krijgen. Dat meldt De Telegraaf.

Het kabinet heeft bijna 60 miljoen euro per jaar vrijgemaakt om de effecten van de btw-verhoging op sport, cultuur en media te compenseren, waaronder ook lesmateriaal voor basis- en middelbare scholen. Hoewel dit de kosten voor die scholen afdekt, vreest de Landelijke Studentenvakbond dat studenten, met name die van 18 jaar of ouder, geen compensatie krijgen. 

Voor mbo-studenten onder de 18 jaar is 1,5 miljoen euro per jaar gereserveerd, maar volgens Adnan Tekin van de MBO Raad is dit niet toereikend. De boeken voor basisvaardigheden worden 12 tot 15 euro duurder, terwijl de compensatie 6 tot 7 euro bedraagt. Tekin spreekt van een onwenselijke drempel voor huidige en toekomstige mbo-studenten.

In de oppositie is er veel weerstand tegen de btw-verhoging, terwijl coalitiepartijen benadrukken dat de maatregelen nodig zijn om bijna 1 miljard euro op te halen voor andere plannen. 

Laatste nieuws