Docent die leerling tijdens eindexamen hielp onterecht ontslagen

Een vmbo-leraar had een leerling geholpen tijdens het examen. De leraar werd op staande voet ontslagen, maar dit blijkt nu niet juist te zijn. De docent mocht uiteraard niet helpen tijdens de examens. Maar de school in kwestie mag de man na 35 jaar in dienst te zijn geweest niet meteen ontslaan. Dat meldt De Telegraaf.

Het gerechtshof in Den Bosch deed deze uitspraak afgelopen week. De middelbare school mag de leraar dan ook een flink bedrag betalen. De docent heeft recht op een premie van 110.000 euro. Het ontslag op staande voet wordt teruggedraaid, maar de leraar gaat niet meer terug naar zijn oude school.

De leraar van 62 jaar houdt in juni 2023 toezicht op de vmbo-herexamens zorg en welzijn. Een leerling van Syrische komaf vraagt hem om hulp. In een opdracht van het examen staat namelijk afzuigkap en het meisje weet niet wat dat woord inhoudt.

Twee andere leraren die ook toezicht houden zien dat de collega meer doet dan alleen uitleg geven over het woord. De leerling heeft meer te horen gekregen, namelijk ook antwoorden op berekeningen, zo verklaart een docent. “De leerling had net een pagina ingevuld en hij keek er meteen naar. Vervolgens zei hij tegen de leerling dat ze de antwoorden met Tipp-Ex moest weghalen.”

De schoolleiding krijgt diezelfde dag nog het verhaal te horen. Vervolgens maakt de school een melding bij de Onderwijsinspectie. De Onderwijsinspectie doet een kort onderzoek en beluit het examenonderdeel van de leerling niet te laten meetellen omdat de leraar zou hebben geholpen.

De docent geeft toe dat hij de leerling een klein stukje op weg geholpen heeft. Examenfraude heeft hij echter niet gepleegd. De leraar wordt op staande voet ontslagen omdat de schoolleiding vindt dat hij zich onacceptabel heeft gedragen. De rector van de school schrijft in een brief aan de leraar dat ze hem niet meer vertrouwen.

Volgens de rechter heeft de leraar niet juist gehandeld, maar dat is nog geen reden om de man direct te ontslaan. “Hij was al 35 jaar leraar en volgens de werkgever heeft de man nooit eerder slecht gepresteerd. Het is aannemelijk dat hij met de juiste bedoelingen een gevluchte leerlinge uit Syrië heeft willen helpen”, aldus het gerechtshof.

De school moet van de rechter het arbeidscontract met terugwerkende kracht per 1 februari 2024 ontbinden. Omdat de docent al zo’n lang voor de school werkte, heeft hij recht op een transitievergoeding van meer dan 75.000 euro. Aan achterstallig loon plus rente ontvangt de man ongeveer 37.000 euro. De school moet, omdat ze de rechtszaak hebben verloren, ook nog eens 2771 euro aan proceskosten betalen.

Laatste nieuws