CNV: Onderwijsbezuiniging ondermijnt ambities van het nieuwe kabinet

CNV vindt dat het kabinet zijn eigen ambities ondermijnt door enorme en ontwrichtende bezuinigingen op onderwijs door te voeren. De vakbond wijst erop dat het kabinet de brede welvaart wil versterken en bijvoorbeeld het lerarentekort wil aanpakken, maar stelt dat de daarvoor benodigde middelen worden wegbezuinigd.

"Dit kabinet zegt A, maar doet B", aldus CNV-onderwijsbestuurder Daniëlle Woestenberg. Brede welvaart komt volgens haar "niet uit de lucht vallen", dat kost geld. "Daar heb je onderwijs en scholing, belangrijke groeimotoren voor de economie, voor nodig en een open kenniseconomie. Daar zou je dus juist in moeten investeren. Maar wat doet dit kabinet? Dit kabinet ziet onderwijs als budgettaire sluitpost en bezuinigt op ontwikkelingsmogelijkheden en kennis."

CNV is onder meer verontwaardigd over de geplande bezuinigingen op wetenschappelijk onderzoek en het plan om weer een langstudeerboete in te voeren. Die maatregelen zal jongeren voor wie studeren toch al niet vanzelfsprekend is afschrikken, aldus Woestenberg. Juist voor lerarenopleidingen kan dat volgens haar funest zijn, omdat studenten die opleiding vaak naast een andere opleiding volgen. De kans bestaat dat een deel dat niet meer zal doen uit angst voor de langstudeerboete van 3000 euro voor wie meer dan een jaar uitloopt met de studie. Het is overigens nog niet geheel duidelijk hoe die maatregel wordt vormgegeven en wanneer hij zal ingaan.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws