Mbo-scholen moeten niet terughoudend zijn in aanbieden stageplekken

Minister Eppo Bruins is van mening dat mbo-scholen niet terughoudend moeten zijn met het aanbieden van stageplekken, ondanks het recente advies van de Onderwijsraad om deze spaarzaam in te zetten vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Dit standpunt heeft hij uitgedragen in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij reageert op het advies van de Onderwijsraad om alternatieve vormen van praktijkleren, zoals praktijksimulaties en schoolgebonden praktijkopdrachten, te overwegen. Dat meldt MBO-Today.

Bruins benadrukt in zijn brief de cruciale rol van beroepspraktijkvorming en stelt dat alternatieven alleen in uitzonderlijke gevallen overwogen zouden moeten worden. De minister is ook niet voornemens de aanbevelingen van de Onderwijsraad over het ontwikkelen van landelijke kwaliteitsprincipes voor stages te volgen. Volgens Bruins is er de afgelopen jaren al veel vooruitgang geboekt in de kwaliteit van stages door middel van het Stagepact mbo, een samenwerking tussen onderwijsinstellingen en leerbedrijven.

De minister geeft aan dat hij de bestaande verbeterafspraken voldoende tijd wil geven om hun effect te sorteren alvorens nieuwe maatregelen te overwegen. Zijn standpunt lijkt een reactie te zijn op de oproep van Rob Neutelings, die in een column voor MBO-today suggereerde dat het rapport van de Onderwijsraad het beste genegeerd kan worden ten gunste van het behoud van zoveel mogelijk echte stage-ervaringen voor studenten.

Laatste nieuws