Krimp in Friesland zorgt voor sluiting basisscholen en overwegingen over fusies in het voortgezet onderwijs

Het aantal leerlingen op Friese basisscholen daalt wat leidt tot sluitingen en fusies. Dat meldt RTV NOF.

De directeur van 't Kompas, Jantje Feenstra, deelt dat de school de gemeentelijke opheffingsnorm van 37 leerlingen niet haalde, met slechts 31 leerlingen. Dit aantal zou de komende jaren naar verwachting dalen tot 20 a 25 leerlingen. "Het is dan ook logisch dat we moeten sluiten, maar gevoelsmatig blijft het lastig," aldus Feenstra. De school had al eerder een fusie ondergaan met een andere school die met hetzelfde probleem kampte.

In Friesland is het aantal basisscholen gedaald van 484 in 2012 naar 358 nu. Deze afname is onderdeel van een landelijke trend waarbij het aantal leerlingen tussen 2012 en 2022 met 8,7 procent afnam. "Vooral in de afgelopen vier jaar was de daling sterk," aldus Feenstra.

Feenstra wijst op de voor- en nadelen van kleine klassen. Een voordeel is dat kinderen meer aandacht van de leerkracht krijgen en dat de lijnen met de ouders kort zijn. Een nadeel is de uitdaging om alle niveaus adequaat les te geven, omdat men vaak met drie groepen in een klas zit.

De krimp zal waarschijnlijk doorgaan in het voortgezet onderwijs, waar fusies al worden overwogen. Sibilla Hoekstra van Planbureau Fryslân merkt op dat er een toename van het aantal basisschoolleerlingen wordt verwacht tussen 2022 en 2032, wat de situatie enigszins kan verbeteren.

Het verdwijnen van een basisschool heeft ook invloed op het dorp zelf. "Voor veel ouders die een woning zoeken, is de aanwezigheid van een school een belangrijk criterium," aldus Feenstra. Het verdwijnen van de school maakt Peazens minder aantrekkelijk voor potentiële nieuwe inwoners, wat de krimp versterkt.

Laatste nieuws