Regeling voor schoolfruit en -groenten 2024 gepubliceerd

Vrijdag 12 juli is de Regeling voor schoolfruit en -groenten 2024, die van toepassing is op schooljaar 2024-2025, gepubliceerd in de Staatscourant. Voor het komend schooljaar 2024-2025 is uit Europees budget circa 5,7 miljoen euro voor schoolfruit en -groente en circa 1,6 miljoen euro voor schoolzuivel beschikbaar.

In vergelijking met de Regeling voor vorig schooljaar is het aandeel biologische producten en de vergoeding voor leveranciers aangepast. Dat meldt minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur aan de Tweede Kamer.

In de nationale strategie voor de Europese Schoolregeling 2023-2029 heeft Nederland aangegeven in deze periode in te zetten op een verhoging van het aandeel biologische producten en producten met topkeurmerken. In schooljaar 2023-2024 is gestart met het leveren van fruit en groenten afkomstig uit de biologische landbouw. Voor schooljaar 2024-2025 verhoogt minister Wiersma het aandeel biologische producten geleidelijk van 2 naar 4 porties van de in totaal 60 porties per leerling per schooljaar.

De minister stelt in de regeling de eenheidsprijs vast op 23,4 eurocent per portie geleverd schoolfruit of -groente. Daarbij is rekening gehouden met het verhoogde aandeel van biologische producten. Het gaat om een verhoging van 17% ten opzichte van de vergoeding per portie die in schooljaar 2023-2024 van toepassing was. De eenheidsprijs is gebaseerd op nieuw onderzoek van Wageningen Economic Research, waarin de meest recente inzichten zijn meegenomen.

Minister Wiersma zal een separate regeling over schoolzuivel publiceren, zodra alle noodzakelijke informatie beschikbaar is. De eenheidsprijs voor het leveren van schoolzuivel zal gebaseerd worden op nieuw onderzoek van Wageningen Economic Research dat momenteel wordt uitgevoerd op een vergelijkbare manier als het onderzoek voor schoolfruit en - groenten.

Scholen kunnen zich van 2 tot en met 13 september 2024 aanmelden voor deelname aan de Europese Schoolregeling voor schoolfruit en -groenten in schooljaar 2024-2025 bij het Steunpunt EU-Schoolfruit. Dat steunpunt draagt zorg voor contacten met scholen en de uitvoering van begeleidende educatieve maatregelen.

Laatste nieuws