NHTV start pilot tegen studie-uitval

BREDA - Hogeschool NHTV in Breda start met een speciale pilot om studie-uitval tegen te gaan. ‘Discover your future’ geeft studiekiezers de tijd om zich te kunnen oriënteren in de beroepspraktijk. Circa 25 tot 30 aspirant-studenten beginnen aan de pilot. Aldus het AD.

Volgens Leo Kemps, directeur op de Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit aan NHTV, is het voor een student belangrijk om genoeg motivatie te vinden voor een studie, maar maken lang niet alle studenten de goede keuze. Voor studenten zorgt dat voor druk en voor hogescholen zijn deze zogenaamde ‘langstudeerders’ financieel minder aantrekkelijk. Kemps zegt dat deze druk voor de student behoorlijk lastig kan zijn, zeker omdat een nieuwe keuze vaak snel gemaakt moet worden. Daarom pleit Kemps ervoor om studenten meer tijd te geven voor het bepalen van een richting.

Hierbij is tevens een nauwere band met het bedrijfsleven van belang. Vanaf komend studiejaar wordt al met de pilot gestart. Bij bedrijven in de logistieke en toeristische branche hebben studenten de mogelijkheid om vier dagen mee te lopen, waarna er een reflectiedag is op school. Studenten krijgen zo een goed beeld hoe de praktijk eruit ziet. Ook wanneer studenten tijdens dit traject ontdekken dat de branche of opleiding niet bij ze past, is dat prima. Ook het ontdekken wat niet bij iemand past is belangrijk. Aldus Kemps.

Het traject moet uiteindelijk leiden tot minder uitval van studenten. Niet alleen bij de NHTV, maar in heel Nederland. Circa 50.000 eerstejaars studenten stoppen of wisselen van opleiding. Afgelopen maart stelde Rijksoverheid de NHTV een subsidie van 50.000 euro ter beschikking voor het project.

Laatste nieuws