Dekker: 'Maak als schoolbesturen onderling afspraken over lokpremies'

DEN HAAG - Staatsecretaris Dekker vindt dat schoolbesturen onderling afspraken moeten maken over het gebruik van lokpremies. Dit zegt Dekker in antwoord op schriftelijk Kamervragen van SP-Kamerlid Peter Kwint. Aldus VOS/ABB.

Kwint wilde onder meer weten hoe de staatssecretaris denkt over de advertentie van de Andreas College in Katwijk die met een bonus van 10.000 euro eerstegraads wiskundedocenten probeert aan te trekken. Onlangs kwam ook de katholieke Stichting Primenius in Groningen en Drenthe met een lokpremie. Pas afgestudeerde pabo’ers die aan de slag gaan bij Primenius, krijgen hun collegegeld van 6000 euro terug.

Als antwoord geeft Dekker aan dat hij schoolbesturen aanmoedigt om onderlinge afspraken te maken over eventuele lokpremies. ‘Zo hoeven scholen niet tegen elkaar op te bieden’, aldus Dekker. Ook is het volgens hem wenselijk dat schoolbesturen met elkaar overleggen over de invulling van vacatures. ‘Daar zie ik veel mooie voorbeelden van, bijvoorbeeld een gezamenlijke regionale vacaturewebsite.’

ZIjn lokpremies verboden?

De staatssecretaris suggereert met zijn antwoorden dat lokpremies kunnen worden betaald uit de rijksbekostiging. Hij vermeldt althans niet dat deze premies verboden zijn, aldus VOS/ABB.

Volgens jurist Ronald Bloemers van VOS/ABB is er in de cao’s voor het primair respectievelijk voortgezet onderwijs geen grond voor dergelijke bonussen. Het risico van terugvordering van het geld door het ministerie van OCW is gering, zegt Bloemers, ‘maar is net als bij te gortige ontslagvergoedingen wel aanwezig’.

Bron: VOS/ABB

Laatste nieuws