'Selectieprocedure aantal universiteiten in strijd met de wet'

AMSTERDAM - Een aantal universiteiten gaat de fout in bij de decentrale selectie van aankomende studenten. Aldus het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) op basis van eigen onderzoek. Onder meer de selectieprocedures  bij de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen zouden in strijd zijn met de wet.

In 2014 besloot het kabinet de centrale loting voor studies met een beperkt aantal plaatsen (numerusfixusopleidingen) vanaf het studiejaar 2017/2018 af te schaffen. Dat universiteiten en hogescholen vanaf komend studiejaar niet meer mogen selecteren op basis van een loting. Dit moet de kans vergroten dat een student op de juiste plek terecht komt.

Maar het LSR en het ISO concluderen dat een aantal universiteiten alleen het intellect toetst en helemaal geen rekening houdt met iemands motivatie of persoonlijkheid.

''Het is verplicht dat aspirant-studenten op basis van verschillende criteria geselecteerd worden. We roepen studenten die onterecht afgewezen zijn op om zich bij ons te melden'', aldus voorzitter Gabriël van Rosmalen van het LSR.

De Universiteit van Amsterdam roept aankomende studenten die denken dat de selectieprocedure niet eerlijk is verlopen op om zich te melden. "Die klachten zullen we zorgvuldig bekijken," aldus een woordvoerder van de Universiteit.

Laatste nieuws