18 mei congres Taalontwikkelingsstoornis: herkennen, begeleiden en behandelen

UTRECHT - Morgen vindt in Utrecht het Congres Taalontwikkelingsstoornis (TOS) plaats. Het congres is bedoeld voor HBO en WO opgeleide professionals in de zorg, hulpverlening en het onderwijs. Diverse deskundigen geven hier een toelichting vanuit hun expertise.

Op het congres over taalontwikkelingsstoornis wordt door diverse experts uitvoerig stilgestaan bij herkenning, begeleiding en behandeling van kinderen met deze stoornis. Belangstellenden kunnen zich vandaag nog aanmelden.

Maar liefst 1 op de 20 kinderen heeft een taalontwikkelingsstoornis, waardoor zij (grote) problemen kunnen hebben in het verwerven van hun moedertaal. Ze kennen voor hun leeftijd weinig woorden, vinden het moeilijk om op een woord te komen, maken veel fouten bij het maken van zinnen of maken erg korte zinnen. Ook op de communicatie met anderen heeft een taalontwikkelingsstoornis veel invloed, want deze kinderen zijn vaak slecht te verstaan en begrijpen niet altijd wat anderen zeggen als gevolg van hun taalproblemen. Daarmee is dus niet alleen hun cognitieve ontwikkeling, maar ook hun sociaal-emotionele ontwikkeling in gevaar.

Ondanks dat taalontwikkelingsstoornis zo vaak voorkomt, is deze aandoening relatief onbekend onder professionals. Vaak wordt een taalontwikkelingsstoornis dan ook aangezien voor een algemene taalachterstand, dyslexie, stotteren of een autismespectrumstoornis. Gevolg daarvan is dat in een dergelijke situatie de verkeerde behandeling wordt ingezet, met alle negatieve gevolgen van dien. Daarbij kun je een taalontwikkelingsstoornis ook niet vaststellen met een vragenlijst of losse signalen, omdat deze stoornis zich bij ieder kind anders manifesteert.

Aanmelden kan via deze link.

Laatste nieuws