Nederland zakt verder op internationale ranglijst voor kinderrechten

AMSTERDAM - Nederland is dit jaar verder gezakt op de internationale ranglijst voor kinderrechten die de organisatie Kidsrights maandag heeft gepubliceerd.

Onder Thailand, Tunesië en Slovenië.

Nederland eindigde op de vijftiende plaats. Achter minder welvarende landen als Thailand, Tunesië en Slovenië. Een groot aantal kinderen in Nederland leeft volgens de organisatie in armoede en kinderen in gezinnen met minimuminkomens werden geraakt door de bezuinigingen. Bovendien is de kwaliteit van jeugdzorg in veel gemeenten als gevolg van de decentralisatie nog altijd niet voldoende. Vorig jaar verloor Nederland voor het eerst zijn plek in de top 10. Het maakte destijds een stap van de tweede naar dertiende plaats.

Volgens Kidsrights moet er nog veel worden verbeterd. ''Nu het Nederland economisch weer voor de wind gaat, moeten kwetsbare kinderen daar als eersten van profiteren'', aldus Marc Dullaert van KidsRights. ''Tegen de formerende partijen wil ik zeggen: blijf vooral investeren in kinderen en gezinnen die in armoede leven. Zo wordt voorkomen dat armoede van generatie op generatie overgaat.''

Portugal lijstaanvoerder

Op de hele index staan 165 landen. De jaarlijkse ranglijst geeft weer hoe de kinderrechten wereldwijd worden nageleefd en hoe landen zich inzetten om de rechten van kinderen te verbeteren. Portugal is dit jaar voor het eerst lijstaanvoerder, gevolgd door Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Spanje, Frankrijk, Zweden, Thailand, Tunesië en Finland.

Bron: Kidsrights, ANP

Laatste nieuws