Lerarentekort: scholen plukken pabo's leeg

ROTTERDAM - Door het lerarentekort zijn jonge leerkrachten zo gewild dat Rotterdamse pabo's worden leeggeplukt. Tot onvrede van die opleidingen.

Aldus het AD. Studenten aan de Pabo hoeven niet lang te zoeken naar werk. ''Nog voordat wij het diploma overhandigen, hebben ze een baan", aldus opleidingsmanager Elsbeth Veldhuijzen van Inholland tegen de krant. "Zo niet, dan is dat hun eigen keuze, want er zijn zoveel vacatures."

Wachten niet tot diploma uitreiking

Schoolbesturen en commerciële onderwijsuitzendbureaus wachten echter steeds vaker níet tot de diploma-uitreiking. De Rotterdamse pabo's zien een fikse toename van studenten die al tijdens hun studie worden vastgelegd voor een bijbaan voor de klas. En daar is niet iedereen even enthousiast over.

Studievertraging

''Het gebeurt nogal eens dat studenten een half jaar studievertraging oplopen omdat ze veel invalwerk doen", aldus Veldhuijzen. Veldhuijzen schat in dat ongeveer de helft van haar derde- en vierdejaars al in het onderwijs werkt en dat aantal groeit. "Ik snap dat, want onze kanjers dromen ervan om voor de klas te staan en dan is leren voor een toets minder interessant. Daar komt bij dat onze studenten voorkomen dat een klas naar huis gestuurd wordt omdat er geen leerkracht is. Maar dat is niet hun verantwoordelijkheid."

Laatste nieuws