AOb: ‘Maak komende kabinetsperiode afspraken over onderwijs’

UTRECHT - Kleinere klassen, minder lessen, meer ondersteunend personeel, een beter salaris. Deze maatregelen moet het nieuwe kabinet nemen om de werkdruk in het primair onderwijs te verlagen. Aldus AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen in een brief aan de Kamer.

Morgen debatteert de Tweede Kamer om half vier ’s middags plenair over de werkdruk in het basisonderwijs. Verheggen is blij dat de commissie dit doet al tijdens de formatieperiode, want de nood is hoog: het lerarentekort loopt op. De AOb-voorzitter volgt het debat woensdag op de publieke tribune van de Tweede Kamer. In de brief roept zij de vier partijen die praten over een coalitie op om afspraken voor het gehele onderwijs te maken voor de komende kabinetsperiode. ‘Ik hoop van harte dat u de strijd met ons aan wilt gaan.’

Standpunten
In de brief zet Verheggen de standpunten van de AOb neer. Zij pleit voor een gemiddelde klassengrootte van 23 leerlingen per één leraar die voltijd werkt. Dit zorgt ervoor dat er achtduizend extra leraren nodig zijn. De kosten hiervoor zijn 500 miljoen euro. Om de werkdruk verder te verlagen moeten er meer onderwijsassistenten (10 duizend), conciërges (3500) en administratief medewerkers aan de slag. Dit kost 600 miljoen euro.

Ook moet de bureaucratie verminderen. ‘Te vaak is het een verkapt controlemechanisme vanuit het samenwerkingsverband of schoolbestuur, dat niets bijdraagt aan het handelen van de leraar’, aldus Verheggen.

Het salaris moet het onderwijs weer aantrekkelijk maken voor hoogopgeleide professionals. De AOb pleit voor vijf procent loonsverhoging in alle onderwijssectoren. In het basisonderwijs moet de laagste LA-salarisschaal worden afgeschaft.

Forse maatregelen
Verheggen beseft dat dit forse maatregelen zijn die een kabinet niet in één jaar kan realiseren. ‘We willen daarom een deltaplan voor het hele onderwijs. Hierin kunnen we afspraken maken voor de komende kabinetsperiode. We zullen de handen ineen moeten slaan.’

Het debat is woensdag via de livestream van de Tweede Kamer te volgen.

Bron: persbericht AOb

Foto: Liesbeth Verheggen

Laatste nieuws