Kamer snijdt stevig in hervormingsplan 'Ons Onderwijs 2032'

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft flink gesneden in het hervormingsplan 'Ons Onderwijs 2032'. Het voorstel om bestaande vakken te laten opgaan in 'kennisdomeinen' is van de baan. Demissionair staatssecretaris Sander Dekker verzekerde de Kamer expliciet dat 'vakdisciplines niet ter discussie staan'.

Dekker startte zelf begin 2015 het Platform Ons Onderwijs 2032. Het platform moest in het onderwijsveld onderzoeken hoe de verandering gestalte kon krijgen. Onder leiding van Paul Schnabel, D66-senator en oud-directeur van het Sociaal- en Cultureel Planbureau, werd een jaar lang gekeken naar de wensen vanuit het onderwijs. Vakverenigingen van leraren worden nauw bij het onderzoek betrokken.

Het advies dat begin 2016 verscheen, was meteen omstreden. Het voorstel om te gaan werken met drie nieuwe domeinen 'mens & maatschappij', 'natuur & technologie' en 'taal & cultuur', is door een motie van de partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks nu van de baan, tenzij vakverenigingen daar zelf alsnog om vragen.

De Kamer benadrukte dat het onderzoek moet gaan over 'wat' leerlingen moeten kennen en kunnen, en niet over 'hoe' ze dat moeten leren. Dat is volgens de Kamer aan de scholen zelf.

Zie ook: 'Vernieuwing onderwijs moet nu meteen beginnen'

Laatste nieuws