Combinatieklassen verzwaren hoge werklast in het onderwijs

HILVERSUM - Leerkrachten in het basisonderwijs hebben te maken met een te hoge werkdruk, maar daar komt de werklast van de combinatieklassen nog eens bovenop. Aldus een rondvraag van de NOS samen met de regionale omroepen.

De Onderwijsraad signaleerde al in 2013 dat in krimpregio's de scholen gedwongen worden met combinatieklassen te overleven. Maar dit betekent ook dat de docent aan meerdere niveaus tegelijk les moet geven, wat de taak nog verder verzwaart. 

Administratie
Administratie is vaak de belangrijkste oorzaak van alle werkdruk. Bij administratie gaat het om het bijhouden van de cijfers die de leerlingen hebben, de leerlingvolgsystemen, de leerlingendossiers en de plannen voor de diverse leerlingen. Een docent haalt aan: "na schooltijd te weinig tijd om alle taken uit te voeren: dit wordt dan op de vrije dagen allemaal gedaan."  

Vrijgezel
Een leraar uit Zuid-Beverland die al 30 jaar voor de klas staat: Ik heb een combinatiegroep 3, 4 en 5 met 25 leerlingen. Dat betekent een hoop nakijkwerk ondanks dat de kinderen zelf al veel nakijken. Mijn eerste pauze van de dag is om twee uur 's middags. Die duurt een half uur. Daarna heb ik dan twee uur en een kwartier om alles na te kijken en voor te bereiden. Dat gaat krap aan, maar niet bevredigend. Maar zodra er een periode is met rapporten, ouder/kind gesprekken en plannen maken enzovoort, krijg ik dat niet voor elkaar in de tijd die ik heb. Ik heb een aantal collega's die vrijgezel zijn en waarbij de enige vorm van tijdverdrijf school is. Zij krijgen alles netjes af, omdat ze elke avond uren achter ParnasSys zitten. Als je netjes je uren maakt en 's avonds met je kinderen iets doet of voor mijn part lui op de bank wil hangen, moet je jezelf steeds verdedigen waarom zij wèl en jij niet alles klaar krijgt."

Bron: NOS

Laatste nieuws