Onderwijsdialoog ‘Doordacht digitaal, onderwijs in het digitale tijdperk'

MAASTRICHT - De Onderwijsraad en TIER-UM het Top Instituut voor evidence based onderwijs van de Universiteit Maastricht, nodigen u van harte uit voor de onderwijsdialoog ‘Doordacht Digitaal’. De onderwijsdialoog vindt plaats op dinsdagmiddag 18 april vanaf 13.30 uur in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Digitalisering in het onderwijs

Niemand twijfelt er aan: van digitale technologie wordt het onderwijs beter. Of is dat toch niet waar? Bij de leerlingenadministratie is er al lang geen weg meer terug en ook de communicatie naar ouders verloopt meer en meer digitaal. Er zijn grote verschillen in de mate waarin en de manier waarop onderwijsinstellingen gebruik maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Waar de ene docent volop gebruik maakt van online oefenen, digitale samenwerkingsvormen en formatief toetsen op de computer, houdt de ander het liever bij pen en papier. Deze middag geeft een overzicht van risico’s, beloften en uitdagingen van digitalisering en laat zien ‘wat werkt’ in de digitalisering van het onderwijs.

De Onderwijsraad geeft een voorproef van het advies Doordacht Digitaal, dat aan OCW en het parlement zal worden aangeboden. In dit advies beantwoordt de raad de adviesvraag: Hoe kan het onderwijs optimaal profiteren van de mogelijkheden die digitalisering biedt?

TIER zorgt voor een ‘benchmark’ van de digitalisering in het Nederlandse onderwijs, zodat iedereen de positie van haar of zijn school kan beoordelen ten opzichte van het landelijk beeld. Ook worden de didactische uitdagingen geschetst en wordt aangegeven wat het beschikbare wetenschappelijke bewijs is over de effecten van digitalisering.

Docenten uit het PO, VO en MBO leggen uit wat zij doen om digitalisering te stimuleren en docenten te motiveren mee te gaan doen. Het is de bedoeling dat iedereen naar huis gaat met een tiental voorbeelden van “do’s and don’ts”. Praktische tip: Graag uw smartphone of tablet meebrengen.

Programma

13.30     Inloop met koffie en thee

14.00     Welkomstwoord prof. dr. Wim Groot, hoogleraar-directeur TIER en dagvoorzitter

14.10     De Onderwijsraad presenteert aanbevelingen voor onderwijs in een digitale samenleving:
             een voorproef van het advies Doordacht digitaal 
             prof. dr. Henriëtte Maasen van den Brink, voorzitter van de Onderwijsraad

14.45     TIER over het gebruik van ICT in het Nederlandse onderwijs en de
              didactische uitdagingen in het kader van het beschikbare bewijs
              dr. Joris Ghysels, universitair hoofddocent TIER-UM

15.20     Praktijkvoorbeelden van docenten en debat met de zaal

16.00     Borrel (tot 17.00 uur)

Datum en Locatie

Dinsdag 18 april, 13.30 – 16.00 uur
Theater aan het Vrijthof
Vrijthof 47 te Maastricht

Aanmelden

Deelname is gratis. Wij verzoeken u wel zich van tevoren in te schrijven door een mail te sturen naar carla.lenssen@maastrichtuniversity.nl

Vermeld in uw mail alstublieft uw naam, functie, organisatie en onderwijssector waarin u werkzaam bent en contactgegevens. Aanmelden kan tot en met 10 april 2017. Na 10 april ontvangt u een bevestiging en nadere praktische gegevens.

Laatste nieuws