'Jongens doen het steeds slechter op de basisschool'

ROTTERDAM - Jongens presteren steeds slechter in de eindtoets van de basisschool. De gemiddelde score is de laatste drie jaar met 1,5 punt gedaald. 

Jongens lopen sinds 3 jaar achter op meisjes. Jongens doen het al jaren achtereen slechter op de Citotoets, aldus het AD.

Na onderzoek van de Citoresultaten door de Universiteit Twente en onderzoeksbureau Oberon blijkt dat jongens in het schooljaar 2010/2011 nog gemiddeld 536,1 punten behaalden. Vorig jaar lag dit op 534,6 punten. 

Uit langlopende, internationale studies komt bovendien naar voren dat rekenvaardigheden en kennis van natuuronderwijs onder 10-jarige Nederlandse jongens sterk afneemt.

Aandacht voor jongens

"De aandacht is gericht op meisjes en we zijn de jongens vergeten", aldus gedragsdeskundige Lauk Woltring tegen de krant. Woltring schreef twee boeken over de prestaties van jongens in de klas en is niet verbaasd over de dalende resultaten.

Jongens haken volgens Woltring af door vier factoren: het ontbreken van mannelijke rolmodellen, een taliger onderwijs, de gebrekkige manier waarop rekening wordt gehouden met de rijping van het jongensbrein, die anders is dan bij meisjes, en minder bewegingsonderwijs.

Andere factoren

Ook onderzoeker Annemarie van Langen van onderzoeks- en adviesbureau KBA Nijmegen keek naar de verschillen tussen jongens en meisjes in het onderwijs.

Van Langen denkt dat ook andere factoren een rol kunnen spelen. Het kan zijn dat jongens uit zwakke sociale milieus of met een andere etnische achtergrond minder goed presteren dan meisjes uit dezelfde omgeving. "Uitsluitend naar sekse kijken is een grove maat." Aldus van Langen.

Laatste nieuws