Politieke partijen geen voorstander van registreren studieschuld bij BKR

DEN HAAG - De meeste politieke partijen zijn vooralsnog geen voorstander van het laten registreren van studieschulden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Slechts drie van de vierentwintig onderzochte politieke partijen kiezen hier wel voor. Aldus onderzoek van Geldshop.nl.

Geldshop bekeek de verkiezingsprogramma’s en vroeg alle politieke partijen naar hun standpunten over studieleningen. Ruim 70 procent van de ondervraagde partijen vindt dat studieleningen niet BKR-geregistreerd moeten worden. SP en CDA zijn wel voor een BKR-registratie van studieleningen.

Madiha Leuven, directeur van Geldshop: “De nationale studieschuld is nooit zo hoog geweest; studenten moeten bij elkaar 17,9 miljard euro terugbetalen aan de overheid. Vijf jaar terug was dit maar 12 miljard, zo blijkt uit cijfers van DUO. Verschillende media meldden deze week dat er bijna 700.000 (ex-)studenten een studieschuld open hebben staan. Studeren is naar onze mening een basisrecht in een ontwikkeld land, waarin we met elkaar moeten voorzien. Een bestendige toekomstgerichte oplossing zou heel goed zijn voor Nederland. De oplossing zit niet in een leenstelsel dat onze kinderen in de schulden brengt, zonder enige vorm van bewaking. Fijn dat een aantal partijen dat ook inziet.”

Een overzicht van alle onderzoeksresultaten, inclusief antwoorden per politieke partij, is te vinden op de onderzoekspagina.

Laatste nieuws