Experimenteren met beter onderwijs voor jongens

AMSTERDAM - Middelbare scholen experimenteren over hoe ze hun onderwijs beter kunnen laten aansluiten op jongens. Scholen experimenteren met betere begeleiding, meer beweging en meer uitdaging, aldus een artikel in De Stentor.
 
Jongensschool
 
In Amsterdam opent in 2018 het KIEM-vmbo, een jongensschool. De leerlingen gaan er elke dag sporten, krijgen geen huiswerk en er staan veel mannen voor de klas. Ook Spring High in Amsterdam is bezig met soortgelijke plannen. "Jongens hebben andere behoeften dan meisjes'', aldus projectleider Camyre de Adelhart Toorop.

,,Ze komen stuiterend de pauze in, kunnen minder goed hun werk indelen en samenwerken. Wij willen daarin tegemoetkomen.'' Jongens doen het de laatste jaren minder goed op school dan meisjes. Ze vallen vaker uit, zakken vaker een niveau terug en blijven meer zitten. Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop het onderwijs in Nederland is ingericht, beter aansluit bij meisjes. 
 
Nu beseffen scholen dat ze jongens actief moeten begeleiden. ,,Het is een grote stap dat dat besef er is. Maar nu moet er ook iets gebeuren'', aldus hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles.

Tientallen middelbare scholen winnen jaarlijks advies in en honderden leraren volgen workshops en congressen over jongensonderwijs. Henno Oldenbeuving, gespecialiseerd in het verschil tussen onderwijs voor jongens en meisjes, adviseert projectmatig werken. ,,Meisjes hebben baat bij stap voor stap leren. Geef jongens maar een groot vraagstuk om op te lossen.''

Laatste nieuws