'Regio Twente moddert te lang aan met doorverwijzing kind naar speciaal onderwijs'

ENSCHEDE - Het regulier onderwijs in Twente slaat door met de opvang van zorgleerlingen, menen bestuurders uit het speciaal onderwijs, tegen de krant Tubantia. "Op gewone scholen wordt te lang aangemodderd met kinderen met gedragsproblemen.’’
 
Schadelijk voor de kinderen, aldus Harry Gerichhausen en Frank de Vries van de speciaal onderwijsbesturen ZML Twente/Oost-Gelderland (ZML TWOG) en Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland (SOTOG). Gerichhausen en de Vries maken zich ernstig zorgen over de financiële prikkel die er binnen het regulier onderwijs bestaat om leerlingen zo lang mogelijk binnen school te houden. Een school wordt op het budget gekort bij een doorverwijzing naar het speciaal onderwijs. De korting bedraagt 8.500 euro per leerling.

„Dit geeft druk om het langer met kinderen te blijven proberen. Terwijl ze soms beter af zijn bij ons”, aldus Gerichhausen tegen de krant. Zijn collega-bestuurder De Vries vergelijkt het met een huisarts die zijn patiënt met klachten soms zo laat naar de medisch specialist verwijst dat deze niets meer kan uitrichten.

''Reguliere scholen houden hun vertrek niet tegen. Met vaak de beste bedoelingen blijven ze langer proberen om het kind in huis te houden. Maar de financiële druk maakt dat er van alles gebeurt dat voor de kinderen niet gunstig is.”

Bron: Tubantia

Laatste nieuws