Meer aandacht voor persoonskenmerken bij selectie

LEUSDEN - Persoonskenmerken en capaciteiten van kandidaten zeggen meer over de match met de organisatie dan werkervaring en opleiding.

Toch blijkt dat tijdens de (eerste) selectie vooral gelet wordt op opleiding en werkervaring. Zonde want dit zegt niet of een kandidaat succesvol is in zijn nieuwe functie. Steeds meer bedrijven maken daarom gebruik van preselect tests in de jacht op talent.

Onontdekt talent

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat organisaties veel onontdekt talent al af laten vallen in een eerste selectie op basis van opleiding en werkervaring. Soms hebben kandidaten de werkervaring nog niet en bovendien schrijven niet alle high potentialseen ronkende sollicitatiebrief. Ze vallen af voordat ze een kans krijgen. Omgekeerd is het ook zo dat – op basis van werkervaring en opleiding – kandidaten naar voren komen die achteraf tegenvallen. Ze blijken niet te passen bij de organisatie(cultuur) of kunnen het werk niet aan. Na een paar maanden lopen ze weer de deur uit en kun je opnieuw beginnen met selecteren.

Lees alle tips

Laatste nieuws