PvdA: Meer salaris en status voor leraren

DEN HAAG - De PvdA wil de status en het salaris van docenten flink opvijzelen. Door ze een veertiende maand salaris te geven, krijgen leerkrachten een loonsverhoging van circa tien procent, aldus de PVDA.

"Meer salaris en minder werkdruk, zo moet de status van het vak omhoog, en het structurele tekort aan leraren omlaag", zegt PvdA-fractieleider Diederik Samsom in een toelichting op het Actieplan docent.

In februari kondigde Samsom al aan dat zijn partij miljarden extra wil investeren in onderwijs. Dit voorjaar publiceerde de PvdA-leider samen met Van 't Zelfde een manifest. Dit Actieplan vloeit daaruit voort. Het heeft, zegt Samsom, niets te maken zijn race voor het lijsttrekkerschap. Het is een plan van de fractie, met het oog op de formatie. Evenmin is het plan kritiek op de inzet van minister van onderwijs en partijgenoot Jet Bussemaker: "Het is niet dat er te weinig is gedaan, maar er moet meer gebeuren", aldus de PvdA-leider.

Goed onderwijs begint bij de docent

Het vorige manifest was vooral gericht op gelijke kansen, maar ook daarin zat een paragraaf over docenten. "Want het allerbeste onderwijs begint bij de docent. Investeren in docenten loont", zo vat dit actieplan onderzoeken samen die verband aantonen tussen de kwaliteit van de docent en de resultaten van de leerlingen.

Laatste nieuws