Meerderheid Kamer voor boerkaverbod in bus, school en ziekenhuis

DEN HAAG - Het dragen van gezichtsbedekkende kleding, zoals een boerka, wordt hoogstwaarschijnlijk verboden in scholen, openbaar vervoer en gebouwen van de overheid en zorginstellingen. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel dat dat moet regelen.

De Kamer spreekt morgen over het voorstel. Nu al is zeker dat VVD, PvdA, SP en CDA voor het verbod zijn. Het kabinet worstelt al jaren met het wetsvoorstel. In het regeerakkoord werd een afspraak gemaakt voor een beperkt verbod op gezichtsbedekkende kleding. 

De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet, adviseerde meerdere keren om daar geen wet voor te maken. Volgens het adviesorgaan kunnen instellingen als scholen, ziekenhuizen, de overheid en openbaar vervoersbedrijven gewoon huisregels maken, waarmee ze gezichtsbedekkende kleding verbieden.

Het is precies de reden waarom D66 het wetsvoorstel niet steunt. Die partij volgt de lijn van de Raad van State en vindt dat de betrokken instellingen zelf regels moeten maken. 

Met het wetsvoorstel is een algeheel boerkaverbod van het gedoogkabinet Rutte-I van tafel.  Een algeheel boerkaverbod komt er dus niet. Op straat mag een boerka gewoon gedragen worden. Wel kan de politie altijd verzoeken je gezicht te tonen voor identificatie.

Laatste nieuws